Opbevaring af dine haveredskaber om vinteren

Om efteråret, omkring september, beskæres de fleste træer og buske for sidste gang. Den næste beskæring er først i det tidlige forår (frugttræer) eller i det sene forår. Det er ikke længere nødvendigt at grave og rive. Det betyder, at haveredskaberne står stille i cirka et halvt år. Ting går ofte galt i denne tid: Metaldelene begynder at ruste, og om foråret har du ubrugeligt værktøj. Hvordan opbevarer du dit haveredskab om vinteren?

Tip 1: God skarphed
Efter vinterklargøring af haven, er det et godt tidspunkt at gå igennem alle redskaberne. Slib alt værktøj, der skal være skarpt: Spader, beskæringsværktøj og klippeværktøj skal slibes igen. Kan du ikke selv gøre det, er der ofte nogen i nærheden, som kan skærpe det for dig. Plæneklipperens klippeknive trænger til en god slibning efter en sommerklipning. Under alle omstændigheder skal værktøjet holdes skarpt. Stumpe værktøjer kræver mere kraft, hvilket får dem til at blive beskadiget hurtigere.

Tip 2: Rengør alt værktøj
Rengør alt værktøj efter slibning. Med en motorsav skal du være opmærksom på, at alle dele er virkelig rene. Små metalpartikler, der frigives under slibning, kan beskadige mekanismen. Du kan ofte slibe al rust på dit værktøj væk med sandpapir. Start med groft sandpapir og bliv finere. Afslut med en ru klud og en blød klud. På denne måde er værktøjerne helt rene.

Tip 3: Smør alle metaldele med olie
Værktøjerne er nu rene, tørre og skarpe. Nu er det tid til at smøre dem med olie. Gør dette med en blød klud. Brug rigeligt olie. De fleste tror, ​​du har brug for specialolie, men køkkenolie fungerer også fint. Olien danner et beskyttende lag, der forhindrer ilt i at nå metallet. Som et resultat vil metallet ikke ruste, selvom værktøjet står ubrugt i lang tid. Olien sørger også for, at bevægelige dele forbliver fleksible. Med en beskæringssaks har man for eksempel hurtigt det problem, at hængselpunktet ikke længere kører jævnt. Så smør den med ekstra olie.

Tip 4: Behandl trædele
Spader, river og lignende værktøj har trædele. Disse kan føles ru og stive efter et par år. Derfor er det godt at behandle disse også. Du kan slibe dem let med et fint sandpapir. Smør dem derefter med linolie, indtil trædelene er blanke. Sørg for, at træet er godt mættet med olie. Det er ikke nødvendigt, men det vil sikre, at du arbejder mere behageligt i det kommende forår.

Tip 5: Hæng værktøj
Lægger du haveredskaber som spader, river og lignende på jorden, er det ikke så godt for det. Fugt og kulde trænger ind i metallet og angriber det. Selv en olieret, ren spade kan ruste, hvis den placeres på et koldt gulv. Så hæng det store værktøj på væggen. Du har praktiske værktøjsklemmer til dette. Du kan sætte de mindre værktøjer et sted. Men også her: helst ikke på jorden!

Haveredskaber skal passes ordentligt, hvis du vil have dem til at holde. Selvfølgelig vil du bemærke en vis forskel i kvaliteten af ​​varerne. Den billigste beskæringssaks holder normalt ikke ret længe. Men når du køber værktøj af god kvalitet og passer godt på dem, holder de i årtier!

You Might Also Like

Leave a Reply